Valencia, Mestalla

69 views 9:56 pm 0 Comments March 13, 2016

Ammattikatsojien Espanjan kiertue huipentui Valenciaan, joka osoittautui koko porukan suosikkikaupungiksi. Saavuimme junalla Valenciaan päivää ennen odotetun Valencia – Barcelona -ottelun alkua, ja Barcelonan ja Madridin miljoonakaupunkien jälkeen pienempi Valencia maistui raikkaalta kuin olut terassilla. Terassioluista puheen ollen – Valencian halpa hintataso pääsi yllättämään jopa M:n, joka oli yleensä porukasta parhaiten ajan tasalla paikallisista hinnoista. Pääsimme siis nauttimaan viimeisestä etapistamme huolehtimatta lainkaan hieman jo huvenneesta matkakassastamme.

Saapuminen stadionille

270x200-kuvat-valencia2Olimme varanneet hotellin kaupungin keskustasta, kävelymatkan päästä Estadio Mestallasta, joka sijaitsee vain hieman kaupungin keskustan ulkopuolella. Kävimme siis katsomassa stadionia jo päivää ennen ottelua. Mestalla vetää matsista riippuen sisäänsä noin 55 000 ihmistä, eli kyseessä ei ole aivan samanlainen mammuttistadion kuin Barcelonassa ja Madridissa. Ulkopuolelta tarkasteltuna stadion ei ollut varsinaisesti mikään kaunis ilmestys, mutta seuraavana päivänä stadionin sisällä ymmärsimme, miksi kyseessä on yksi Espanjan arvostetuimmista stadioneista.

Tietoa stadionista

Rakennusvuosi1923
Kapasiteetti55 000
JoukkueetValencia CF
PäälajitJalkapallo
Ottelulipun hinta15 €

Ottelupäivä

Ottelupäivän aamuna päätimme viettää ajan ennen ottelun alkamista kaupunkiin tutustuen. Valencia on noin Helsingin kokoinen kaupunki, jonka keskusta-alueella liikkuminen on helppoa turistillekin. Kaupungin suunnittelussa on otettu jalankulkijat huomioon tavalla, josta Suomessakin voitaisiin ottaa mallia. Muutaman tunnin kävelemisen jälkeen herra K ehdotti vetäytymistä keskustaa kiertävään valtavaan puistoon nauttimaan aurinkoisesta säästä. Emme löytäneet suunnitelmasta moitteen sijaa, joten K kipaisi paikalliseen Mercadona-supermarkettiin ja palasi hetken päästä keskuuteemme tölkkejä pursuavan muovikassin ja leveän hymyn kanssa.

Herra M koki asiakseen varoittaa K:ta Espanjan tiukasta pussikaljalaista, mutta myöntyi kuitenkin avaamaan itsekin tölkillisen puistoon päästyämme. Moni muukin futiskannattaja oli vetänyt kanssamme samat johtopäätökset parhaasta tavasta viettää aurinkoista pelipäivää, ja muutaman rohkaisuoluen jälkeen koko Ammattikatsojien joukkue siirtyi katsojan roolista hetkeksi pelaamisen pariin. Tällä kertaa Barcelonan kannattajien joukkue oli puiston nurmella vahvempi, mutta Ammattikatsojat vei kuitenkin maalituuletuskilpailun nimiinsä herra K:n Shefki Kuqi -loikan mitalla.

Tietoa kaupungista

MaaEspanja
Asukasluku800 000
Oluttuopin hinta2 €
Hotelliyön hinta40 - 50 €
Lennot suomesta150 €

Ottelutapahtuma

270x200-kuvat-valencia1Valencia – Barcelona pelattiin iltaotteluna, vasta kello 22.00, joten aurinko oli jo vetäytynyt mailleen, kun saavuimme Mestallalle. Olimme tuttuun tyylin varanneet itsellemme parhaat paikat pääkatsomosta, mutta tällä stadionilla olisimme voineet valita lähes paikan kuin paikan. Estadio Mestalle on upea, jyrkkäreunainen stadion, jossa pelin seuraaminen onnistuu myös päätykatsomoista käsin mainosti. Stadion oli ääriään myöten täynnä – olihan vastassa Barcelonassa – ja 50 000 katsojaa pääsivät Ammattikatsojien ohella todistamaan huippujännittävää ottelua.

Valencian fanipääty räjähti ensimmäistä kertaa jo 12. minuutilla, vaikka maalinteossa onnistuikin Barcelona: Eric Abidal sijoitti nimittäin pallon tarkasti omaan verkkoon. Kotijoukkueen kannattajien riemu laimeni hetkeksi pari minuuttia myöhemmin, kun Pedro toi Barcelonan tasoihin pienestä kulmasta vasurillaan, mutta Valencia siirtyi 2–1-johtoon vain kymmenen minuuttia myöhemmin Pablo Hernándezin maalilla.

Tunnelma stadionilla oli loistava, kun kotijoukkue taisteli pitääkseen johtonsa pelin haltuunsa ottanutta Barcelonaa vastaan. Juuri kun alkoi näyttää siltä, että Valencia saattaisi kuin ihmeen kaupalla onnistua johtonsa suojelemisessa loppuun asti, iski Barcelona toistamiseen. Cesc Fábregas sijoitti Leo Messin syötöstä pallon vastustamattomasti Valencia-maalin vasempaan alanurkkaan ja sinetöi samalla ottelun loppulukemiksi 2–2.

Ottelun jälkeen

Täynnä intoa ollut herra K ehdotti ottelun jälkeen palaamista puistoon, mutta saimme kuitenkin miehen pään käännettyä. Lähdimme sen sijaan kulkemaan muiden Mestallalta jo poistuneiden katsojien perässä ilman sen suurempaa päämäärää. Valinta osoittautui lopulta onnekkaaksi myös viimeistä iltaa juhlistamaan valmistautuneelle K:lle, sillä löysimme itsemme hetken kuluttua yliopistokaupunginosasta, jossa ottelun jälkeiset juhlat olivat jo täydessä käynnissä. Hintataso oli vielä keskustaakin matalampi, joten pääsimme nopeasti sisään juhlatunnelmaan koko joukkueen voimin. Ehkä tasapelistä johtuen juhlat tuntuivat sujuvan täydessä yhteisymmärryksessä molempien joukkueiden kannattajien – ja myös muutaman paikallisen Levanten kannattajan kesken.

Juhlahumun keskellä herra M karjui vielä aamuyöllä villisti tanssivan K:n korvaan muistutuksen seuraavan aamun lennosta. Kuin ihmeen kaupalla viesti ilmeisesti rekisteröityi miehen aivojen perukoille. Näimme aurinkolasiensa takana piilottelevan K:n nimittäin seuraavan kerran juuri lentokentällä, jonne hän saapui juuri ajoissa omalla taksillaan.

Loppukaneetti ja vinkit

Valencia pääsi yllättämään Ammattikatsojat koko Espanjan-reissumme mukavimpana kaupunkina – ja Mestalla ehkäpä parhaan stadionina itse ottelun seuraamiseen. Moni suomalainenkin kannattaja suuntaa usein Barcelonaan pelejä katsomaan, mutta suosittelemme lämpimästi myös Valencian yhdistämistä samaan reissuun – junalla kaupungista kaupunkiin pääse kaiken lisäksi vain muutamassa tunnissa.

- Kaupunki on halpa, ota siitä kaikki irti
- Mestallan pääkatsomo on loistava
- Tutustu upeaan puistoon, joka kiertää koko keskustan
- Varaa hotelli keskustasta ja kävele stadionille
- Opiskele perussanasto espanjaksi, englantia ei puhuta paljon