Barcelona, Nou Camp

16 views 9:56 pm 0 Comments March 13, 2016

Saavuimme Barcelonaan väsyneenä pitkän junamatkan jäljiltä, eikä kellään ollut mitään sitä vastaan, kun ehdotin kunnon yöunien ottamista hotellilla ennen kaupunkiin tutustumista. Tällä kertaa meillä oli muutama päivä aikaa kierrellä ympäri Barcelonaa ennen ottelua, joka pelattaisiin lauantai-iltana.

Ensimmäinen aamu Barcelonassa valkeni juuri sellaisena kuin olimme toivoneetkin. Aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta, eikä kaupungissa puhaltavasta tuulesta ollut jälkeäkään (M oli varoittanut meitä moneen otteeseen rantakaupungin tuulisuudesta junamatkan aikana). K halusi käydä tutustumassa Nou Camp -stadioniin jo ennen ottelua, mutta päätimme kuitenkin säästää kokemuksen vasta ottelupäivään. Sen sijaan vietimme ensimmäiset päivämme Barcelonassa sen kuuluisimpia nähtävyyksiä ihaillen.

Varsinkin Gaudin puisto ja Sagrada Familia tekivät koko matkaseurueeseemme lähtemättömän vaikutuksen – Sagrada Familian tapauksessa tosin suurimman vaikutuksen tekivät portaat, joiden nouseminen tuntui jaloissa koko loppumatkan ajan. Hoidimme kuitenkin turistin velvollisuutemme kunnialla loppuun asti, ja ottelupäivän koittaessa Barcelona tuntui jo kotoisalta.

Saapuminen stadionille

270x200-kuvat-barcelona1Ottelupäivä näkyi kaupungissa jo hyvissä ajoin. Barcelonan sinipunaiset paidat välkkyivät koko kaupungin mitalla, ja taksikuskia M:n heikolla espanjalla konsultoituamme päätimme viettää aikamme ennen ottelua kuskin suosittelemassa ravintolassa. Herra K ehti epäillä M:n espanjantaitoja ja ilmaista huolensa puolityhjästä ravintolasta moneen otteeseen, kunnes kaikki muuttui kuin taikaiskusta. Muutamaa tuntia myöhemmin emme kuulleet M:n tarinoista Barcelonan historiasta enää sanaakaan, sillä fanien valtaamassa ravintolassa kaikuivat Barcelonan kannatuslaulut tauotta.

Harhaankulkemisen pelossa olimme ensi alkuun suunnitelleet Nou Campille ajamista taksilla, mutta eksymisen mahdottomuus tuli selväksi nopeasti. Fanijoukko alkoi siirtyä kohti metroasemaa ja stadionia muutamaa tuntia ennen ottelun alkua, joten astuimme virran vietäväksi ja saavuimme Nou Campille hyvissä ajoin ennen Barcelona – Osasuna -ottelun alkua yhdessä laulavien fanien kanssa.

Tietoa stadionista

Rakennusvuosi1957
Kapasiteetti99 354
JoukkueetBarcelona CF
PäälajitJalkapallo
Ottelulipun hinta50 € +

Ottelutapahtuma

270x200-kuvat-barcelona2Jos Santiago Bernabeu oli loksauttanut leukamme paikoiltaan aiemmin, ei Nou Camp jäänyt Madridin kotistadionista jälkeen piirun vertaa. Nou Camp oli upea ilmestys katetusta pääkatsomosta käsin. Se ei ollut brittityyppisen jyrkkä stadion, jossa katsomot nousevat suoraan ylöspäin heti kentän tasosta. Sen sijaan kolme katsomokerrosta levisivät kauniissa ovaalissa ympärillämme kuin Colosseum, eikä kukaan löytänyt sanottavaa katsellessamme ihmisten valumista paikoilleen ja kuunnellessamme, kun meteli kasvoi hetki hetkeltä kovemmaksi.

Itse ottelu oli täydellinen teurastus. Vain viiden minuutin pelin jälkeen Lionel Messi vei lähietäisyydeltä Barcelonan johtoon, ja ottelu oli ohi Cesc Fabrecasin tehtyä 2–0 maalin kymmenisen minuuttia myöhemmin. Oli nautinto seurata Barcelonan pelaajien taituruutta kentällä, ja Osasuna oli joka osa-alueella koko ajan pari askelta jäljessä. Messi teki lopulta hattutempun lopputulokseen 8–0 päättyneessä ottelussa, mutta tunnelma ei Nou Campilla noussut 78 000:sta katsojasta huolimatta yhtä riehakkaaksi kuin aiemmin Madridissa. Herra M sanoi tämän olevan yleisesti tiedostettu fakta, mutta me K:n kanssa epäilimme liian aikaisin ratkenneen ottelun vaikuttaneen osaltaan asiaan.

Tietoa kaupungista

MaaEspanja
Asukasluku1 600 000
Oluttuopin hinta3 €
Hotelliyön hinta40 - 50 €
Lennot suomesta100 €

Ottelun jälkeen

Kannattajaryhmillä ei vaikuttanut olevan kiire stadionilta pois, vaan laulut raikuivat edelleen astellessamme Nou Campin ulkopuolella. Koska stadionin ympäristö ei vaikuttanut turhan mielenkiintoiselta, huikkasimme itsellemme taksin ja suuntasimme takaisin kaupunkiin.

Perille saapuessamme ihmiset istuivat jo katselemassa illan seuraavaa La Liga -ottelua, joten päätimme liittyä seuraan ja nauttia muutaman oluen lämpimässä syysillassa. Madridin kaltaisia voitonjuhlia ei (K:n suureksi pettymykseksi) näyttänyt olevan luvassa, vaan loppuilta sujui rauhallisissa merkeissä – lukuun ottamatta hetkeksi kadonnutta K:ta. Löysimme miehen kuitenkin muutamaa tuntia myöhemmin hotellilta. Hän kertoi auttaneensa sankarillisesti hätään joutunutta neitoa ja tulleensa huijatuksi, mutta ei suostunut lukuisista pyynnöistämme huolimatta avaamaan tarinaansa sen enempää.

Loppukaneetti ja vinkit

Kaupunkina Barcelona viehätti koko matkaseuruetta hieman Madridia enemmän, mutta ottelutapahtuma ei tunnelmaltaan noussut aivan samalle tasolle. Olimme kuitenkin intoa täynnä, koska tiesimme pääsevämme näkemään Barcelonan tähdet uudestaan jo seuraavan keskiviikkona, jolloin vuorossa oli Espanjan matkamme viimeinen kamppailu: tulikuuma ottelu Valencia – Barcelona.

- Taksikuskit tuntevat parhaat alkupelit
- Keskustan ulkopuolella hinnat putoavat rajusti
- Gaudin puisto on upea kokemus...
- ... mutta Sagrada Familian portaat voivat käydä raskaaksi
- Leo Messi livenä on näkemisen arvoinen