Cardiff, Millenium Stadium

60 views 9:56 pm 0 Comments March 13, 2016

Cardiffin Millennium Stadiumin matkakertomus ei varsinaisesti sijoitu aikaan jälkeen Ammattikatsojien perustamisen, mutta koska kasassa oli sama iskuryhmä kuin myöhemmillä reissuillamme, otan vapauden kertoa myös tästä reissusta sivuillamme.

Suomen ja Walesin välisen MM-karsintaottelun alkuun oli vielä joitakin tunteja, kun meitä ja muutamia kymmeniä muita Suomen kannattajia kuljettanut bussi kurvasi päätepysäkilleen Cardiffiin. Lontoossa tuohon aikaa työskennellyt herra M oli kysynyt minulta ja herra K:lta, haluaisimmeko lähteä katsomaan Huuhkajia MM-karsintojen vieraspeliin Walesiin. Päätös oli helppo.

Olimme lentäneet Lontooseen edellisenä päivänä ja ottaneet Victoriasta bussikyydin kohti Cardiffia, joka nyt aukesi edessämme jonkinlaisen linnoituksen muodossa. Se olisi sopinut paremmin satukirjan sivuille, mutta bussikuski vakuutti ajaneensa meidät Narnian sijaan Cardiffiin, joten nappasimme vähät kantamukset mukaamme ja astuimme ensi kertaa Walesin kamaralle.

Saapuminen stadionille

270x200-kuvat-millenium2Bussikuski ei valehdellut. Millennium Stadium, tai walesin kielellä Stadiwm y Mileniwm, ei toden totta ollut kaukana. Herra M opasti meitä massiivisen stadionin historiasta sen verran, että se oli rakennettu vuoden 1999 Rugbyn World Cupia varten. Nyt se palveli rugbyn lisäksi myös Walesin maajoukkueen kotikenttänä suuremmissa karsintapeleissä, joihin Walesin jalkapalloliitto oli imartelevasti Suomen kohtaamisen laskenut. Jälkikäteen analysoituna päätös ei ehkä ollut aivan loppuun saakka harkittu: stadionin yli 70 000 paikasta täyttyi nimittäin lopulta vain reilut 20 000.

Koska ottelun alkuun oli vielä aikaa, suuntasimme Cardiffin kaduille katsastamaan ottelupäivän tunnelmia ja kostuttamaan bussimatkan kuivaamia kurkkujamme (herra K oli tosin kuljettanut bussinkin puolelle omat eväät, mutta hän ei silti ollut suunnitelmaa vastaan – päinvastoin). Cardiffiin oli saapunut paljon muitakin Suomen kannattajia, jotka olivat jo ehtineet valtaamaan parhaat terassipaikat. Herra K ei tästä häkeltynyt vaan kävi esittäytymässä, ja pian istuimme mukavassa toukokuun lopun auringonpaisteessa hoilaten kannatuslauluja muiden suomalaisten futisturistien kanssa.

Tietoa stadionista

Rakennusvuosi1999
Kapasiteetti74 500
JoukkueetMaajoukkueet
PäälajitJalkapallo, Rugby
Ottelulipun hinta25 € +

Ottelutapahtuma

270x200-kuvat-millenium1

Herra M oli ostanut meille liput Suomen kannattajakatsomosta, josta löysimme itsemme hetki ennen ottelun alkua yli kahden tuhannen suomalaiskannattajan joukosta. Millennium Stadium oli kieltämättä komea ilmestys myös sisältä käsin, ja kaarteestakin pystyi seuraamaan kenttätapahtumia mainosti. Ilman Suomen kannattajien pitämää mekkalaa tunnelma stadionilla olisi kuitenkin ollut vaisu. Yli kaksi kolmasosaa penkeistä ammotti tyhjyyttään vielä silloinkin, kun erotuomari puhalsi pelin alkaneeksi.

Heikosti Stuart Baxterin alaisuudessa karsintaurakkansa aloittaneet Huuhkajat olivat vaikeuksissa ottelun alussa, ja varsinkin vierasyleisön inhokki Craig Bellamy vaikutti vaaralliselta koko ajan. Kun Wales ei kuitenkaan onnistunut painostuksestaan huolimatta maalinteossa, oli Jari Litmasen aika ottaa ohjat käsiinsä. Kuningas Litmanen syötti Jonatan Johanssonin läpiajoon ja “Tintti” livautti pallon maalivahdin jalkojen välistä verkkoon. 0–1, ja vieraskatsomo sekosi.

Kuten herra M läpikotaisessa puoliaika-analyysissään ennakkoi, paransi Suomi peliään toisella jaksolla huomattavasti. Paikkoja oli puoliajan alkupuolella molemmissa päissä, mutta Jussi Jääskeläinen Suomen maalilla pysäytti walesilaisyritykset, ja suomalaiset puolestaan tuhrivat paikkansa itse. 0–1 säilyi tulostaululla aivan otteluun loppun asti, kunnes Shefki Kuqi murskasi walesilaisten haaveet lopullisesti ja vapautti suomalaiskatsomon intohimoiseen karjuntaan ja sitä seuranneeseen hellään ryhmähalaukseen.

Tietoa kaupungista

MaaWales
Asukasluku350 000
Oluttuopin hinta3,5 €
Hotelliyön hinta40 - 50 €
Lennot suomestaEi suoria

Ottelun jälkeen

Cardiff oli miellyttänyt Ammattikatsojia – tai ehkä tässä vaiheessa vielä Amatöörikatsojia – jo ennen ottelun alkua. Kaupungista huokui historia, ja se oli selvästi suunniteltu jalankulkijoita silmällä pitäen.

Ottelun jälkeen myös kaupungin asukkaat osoittivat olevansa mukavaa porukkaa ja hyviä häviäjiä, sillä suomalaiskannattajien suuresta määrästä huolimatta minkäänlaisia ylilyöntejä ei voitonjuhlissa sattunut. Päinvastoin – suomalaiset ja walesilaiset löysivät baaritiskiltä nopeasti yhteisen sävelen, ja loppuillasta hoilasimme jo K:n kanssa vasta oppimiamme walesilaisia kannatuslauluja kauniissa (ainakin muistikuvissamme), paikallisessa naisseurassa.

Ilta loppui kuitenkin kesken turhan nopeasti, sillä herra M oli varannut meille bussikyydin takaisin Lontooseen jo samaksi yöksi. Tästä päätöksestä hän sai (epäreilusti, se myönnettäköön) runsaasti katkeraa kritiikkiä sekä minulta että K:lta, joka paasasi viimeiseen saakka jäävänsä Cardiffiin loppuelämäkseen, mutta nukahti kuitenkin lopulta sopuisasti yöbussin takapenkille.

Loppukaneetti ja vinkit

Millennium Stadium on ehdottomasti kokemisen arvoinen paikka – ja samaa voi sanoa Cardiffista. Suomalaiskannattajien seurassa stadionin huono täyttöastekaan ei päässyt vaikuttamaan tunnelmaan, mutta parhaimmillaan Millennium Stadium on varmasti suurissa rugbyotteluissa. Myös vierasreissu Suomen futismaajoukkueen kannattajien seurassa on sellainen kokemus, jota voi suositella kaikille vähänkään suomalaista jalkapalloa seuraaville. Muistakaa vain välttää bussikyytejä takaisin kesken voitonjuhlien ja varatkaa suosiolla hotelli…

- Lähde Suomen kannattajien vierasreissulle!
- Walesilaiset ovat mukavaa sakkia
- Valitse iso ottelu, jossa stadion on täynnä
- Juhli aamuun asti, jos syytä on...
- ... ja ota suosiolla hotellihuone yöbussin sijaan