Montreal, The Bell Centre

57 views 9:57 pm 0 Comments March 13, 2016

Oli kaunis kesäinen iltapäivä ja istuimme herra K:n kanssa kaikessa rauhassa kantapaikkamme terassilla, kun yhtäkkiä K:n puhelin soi. Se oli herra M. Ylimääräistä vaivannäköä viimeiseen asti välttävä K ei jaksanut kannatella luuria korvallaan, vaan asetti sen pöydälle ja tökkäsi kaiuttimen päälle. Hetken päästä kuulimme, kun pöytä alkoi M:n äänellä kertoa meille tulevasta matkastamme Kanadaan, Montreal Canadiensin lätkämatsiin.

Emme olleet asiasta liiemmin innoissamme: sekä minä että herra K olemme enemmän jalkapallomiehiä. Mutta M oli jo pitkään puhunut meitä ympäri ja kertonut juurta jaksain NHL-jääkiekon hienouksista, ja viime viikolla olimme lopulta myöntyneet – sillä ehdolla, että M hoitaisi matkajärjestelyt ja lopettaisi NHL-kiekosta puhumisen. Nyt puhelin ilmoitti voitonriemuisena asian olevan kunnossa: Ammattikatsojat oli buukattu ykkösluokan lennolle Montrealiin Amsterdamin kautta.

Saapuminen hallille

270x200-kuvat-bell1Montreal Canadiensin kotihalli, The Bell Centre, avautui edessämme pitkän lentomatkan ja yhden miellyttävässä pienessä perhehotellissa vietetyn yön jälkeen. Bell Centreä ei varsinaisesti voinut kutsua kauniiksi rakennukseksi ulkoa käsin, ja huonolla tuulella oleva herra K ilmoitti hallin näyttävän lähinnä vantaalaiselta varastorakennukselta. Vertaus ei ollut kaukaa haettu: hallin julkisivua hallitseva ruskeanpunainen väritys tuntui kumman kotoisalta.

Herra M ei piitannut K:n kommenteista, vaan osoitti sormellaan meitä lähimpänä olevaa sisäänkäyntiä, jonka edessä parveili jo puna-sinisiin pelipaitoihin sonnustautuneita kotifaneja. Montreal Canadiensin ja Colorado Avalanchen välisen ottelun alkuun oli vielä aikaa yli tunnin verran, mutta M:n ohjeita seuraten olimme päättäneet saapua hallille ajoissa. The Bell Centren sisään mahtui yli 20 000 katsojaa, ja sen odotettiin tänään täyttyvän viimeistä paikkaa myöten. Asetuimme siis kiltisti jonon perälle K:n pienestä vastustelusta huolimatta – hänen mielestään olisimme hyvin vielä ehtineet rauhoittua lähikuppilassa hetken.

Tietoa stadionista

Rakennusvuosi1996
Kapasiteetti22 000
JoukkueetMontreal Canadiens
PäälajitJääkiekko, koripallo
Ottelulipun hinta50 € +

Ottelutapahtuma

270x200-kuvat-bell2Jos Bell Centre ei ulkopuolelta ollutkaan erityisen puoleensavetävä näky, niin kaikki muuttui päästyämme sisään hallin ovista. Suomalaisissa lätkähalleissa jonkun kerran vierailleina olimme odottaneet samankaltaista kokemusta myös Montrealissa, mutta tämä oli jotakin aivan muuta.

Istuessamme paikoillemme valtavaan ovaalinmuotoiseen halliin, joka oli jo täyttynyt lähes äärimmilleen, ei edes herra K löytänyt kokemuksesta moitteen sijaa. Katsomot nousivat jään reunasta yhtä jyrkkinä kuin parhailla eurooppalaisilla jalkapallostadioneilla, valtava katsojien meri kiersi kaukaloa tiivinä joukkona ja jäällä lämmittelevien Montrealin pelaajien laukaukset palkittiin raikuvin aplodein. Oli selvää, että Montrealissa todella rakastettiin jääkiekkoa.

Kun peli alkoi, oli halli täyttynyt äärimmilleen – yhtäkään vapaata paikkaa ei ollut näkyvissä. Tänään kotifanit kuitenkin joutuisivat pettymään. Colorado Avalanche otti pelin haltuunsa heti ensimmäisestä erästä alkaen. Ottelun alku oli tasainen, kunnes kolmannella minuutilla Coloradon Grigorenkon rannelaukaus yllätti Canadiensin maalivahdin hieman helponnäköisesti. Se ei kuitenkaan vielä lannistanut kotiyleisöä, joka kannusti omiaan rytmikkäästi myös tappioasemassa. Yleisön ja kotijoukkueen usko joutui kuitenkin toden teolla koetukselle erän lopulla, kun Nathan MacKinnon iski kaksi maalia Coloradolle vain 13 sekuntin välein – ja vei samalla Coloradon erätauolle 3–0-johdossa.

Montreal Canadiens paransi peliään toisessa ja kolmannessa erässä, mutta laukaukset eivät vain löytäneet tietään Colorado-maalivahdin selän taakse. Canadiens-hallinnasta huolimatta maalit tasattiin toisessa erässä 1–1, ja montrealilaisilla oli kova urakka edessään viimeisessä erässä. Kun Canadiens ei käyttänyt paikkojaan hyväksi lopussakaan, sinetöi Colorado lopulta yllättävän 6–1-voittonsa kahdella maalilla kolmannessa erässä – ja 20 000 kannattajaa hiljeni lopullisesti.

Tietoa kaupungista

MaaKanada
Asukasluku1 650 000
Oluttuopin hinta5 €
Hotelliyön hinta30 € +
Lennot suomesta400 €

Ottelun jälkeen

Koska voitonjuhlia ei taatusti ollut tämän ottelun jälkeen tarjolla, päätimme lähteä pelin jälkeen tutustumaan Montrealiin vielä hieman paremmin. Olimme viettäneet Kanadan toisiksi suurimmassa kaupungissa vasta yhden päivän, mutta eurooppalaiselle turistille se vaikutti yllättävänkin kotoisalta – ehkä muutamia pilvenpiirtäjiä lukuun ottamatta.

Keskusta-alue oli kuitenkin leveine katuineen ja vanhoine rakennuksineen oikein miellyttävä kokemus, ja hetkeksi Canadiensin tappiosta masentunut herra M:kin alkoi jälleen nähdä maailmaan mukavammassa valossa. Kun ilta hiipi kaupungin ylle ja laskeva aurinko värjäsi Montrealin sinipunaisellaan, ymmärsimme myös, mistä Canadiensin joukkue oli saanut legendaariset värinsä.

Loppukaneetti ja vinkit

Matka Montrealiin yllätti positiivisesti sekä minut että herra K:n. The Bell Centre on ehdottomasti näkemisen arvoinen jäähalli muillekin kuin intohimoisille lätkän ystäville, ja voimme suositella myös Montrealin kauniiseen kaupunkiin tutustumista kaikille, jotka uuden mantereen puolelle eksyvät. Lentolippujen hinnat voivat toki aiheuttaa pienen loven matkabudjettiin, mutta kaiken kaikkiaan reissu oli jokaisen euron ja dollarin arvoinen.

- Käy Montrealissa, vaikka lätkä ei maistuisikaan
- Lentoliput maksavat paljon, tee pidempi reissu, jos mahdollista
- Osta otteluliput ajoissa, matsit voivat olla täynnä
- Muista rauhoittua ja nauttia Montrealin luonnosta
- Varaa rahaa matkakassaan, kaupunki ei ole halvimmasta päästä