Jalkapallon EM-kisastadionit 2016

16 views 11:51 am 0 Comments March 14, 2016
EM-Stadionit

Jalkapallon EM-kisat 2016 käydään Ranskassa, ja kisastadionit on jaettu kymmenen kaupungin välille. Ammattikatsojat katsasti kisastadionit hieman tavoistaan poiketen ilman ensikäden kokemusta, mutta herra M on laittanut verkot vesille myös kisalippujen suhteen. Toivomme siis pääsevämme todistamaan kesän suurinta urheilutapahtumaa paikan päällä Ranskassa.

Ranska on yksi suurimmista jalkapallomaista, joten EM-kisastadionienkin suhteen valinnanvaraa riittää. Valitut kymmenen stadionia ovat yhdistelmä vanhoja, perinteisiä stadioneita joita on kunnostettu ennen kisoja, sekä uusia kisoja, enimmäkseen vuoden 2016 EM-kisojen ansiosta rakennettuja areenoja. Alta löydät Ammattikatsojien esittelyn jokaisesta stadionista, jotta tiedät missä olosuhteissa palloa kesällä potkitaan.

Bordeaux – Stade de Bordeaux

270x200-em-bordeauxStade de Bordeaux on vuonna 2015 rakennettu stadion, jonka arkkitehtuurista vastasivat muun muassa Allianz Areenan aiemmin suunnitelleet arkkitehdit. Se on tyylikäs jyrkkäkatsomoinen stadion, joka näyttää todella hyvältä myös ulkopuolelta katsottuna. Stadionin ulkosivun inspiraationa toimivat Bordeaux’n valtavan Landes-metsän mäntypuut, joten Bordeaux’hon matkaavien suomalaisten kisaturistien olo on varmasti kotoisa heti alusta alkaen.

Stade de Bordeaux’lla pelataan EM-kisoissa 2016 viisi ottelua; neljä alkulohkovaiheessa ja yksi puolivälierä.

Lens – Stade Bollaert-Delelis

270x200-em-lens2Englantilaistyylinen Stade Bollaert-Delelis on yksi pienemmistä EM-stadioneista. Kyseessä on perinteinen stadion, jonka työttömät kaivostyöläiset laittoivat pystyyn jo vuonna 1933. Stadionia on toki kunnostettu sen jälkeen, ja 70-luvulla lisätyt suorakulmaiset katsomot antavat sille tyylikkään brittilookin. Varsinkin jyrkät päätykatsomot ovat Ammattikatsojien futisromanttikkojen mieleen, ja tälle stadionille kisamatkan tekeminen olisi varmasti upea kokemus.

Stade Bollaert-Delelisillä pelataan EM-kisoissa 2016 neljä ottelua; kolme alkulohkovaiheessa ja yksi neljännesvälierä.

Lille – Stade Pierre Mauroy

270x200-em-pierre50 000 katsojaa sisäänsä vetävä Stade Pierre Mauroy on omalaatuinen ovaalistadion, jossa pelataan jalkapallon lisäksi myös tennistä, rugbyä ja koripalloa. Sen erikoisuus on kentän pohjoispuolisko, joka voidaan nostaa pari metriä ilmaan ja liu’uttaa toisen kenttäpuoliskon päälle tarvittaessa, jolloin alta paljastuu lisää katsomoita. Kyseessä on periaatteessa suljettu stadion, mutta katto avautuu puolessa tunnissa, mikäli sää on Lillessä suosiollinen.

Stade Pierre Mauroylla pelataan EM-kisoissa 2016 kuusi ottelua; neljä alkulohkovaiheessa, yksi neljännesvälierä ja yksi puolivälierä.

Lyon – Stade de Lyon

270x200-em-lyonVasta vuonna 2016 avattu Stade de Lyon on valtava 59 000 katsojan stadion, jonka hintalappu oli Ranskan kisoissa käytettävistä stadioneista kaikkein suurin. Se on perinteinen ovaalistadion, jonka erikoisuutena on normaalia enemmän katsomoiden ylle levittäytyvä katto, joka suojaa EM-kisakatsojia sateen sattuessa. Lyonin futisjoukkueen käyttöön rakennetun stadionin ympäristöstä löytyy myös muun muassa uusi harjoituskeskus.

Stade de Lyonilla pelataan EM-kisoissa 2016 kuusi ottelua; neljä alkulohkovaiheessa, yksi neljännesvälierä ja yksi välierä.

Marseille – Stade Velodrome

270x200-em-velo2Vuoden 1938 MM-kisoja varten rakennettu Stade Velodrome on legendaarinen stadion, johon mahtuu 67 000 innokasta kisamatkaajaa. Stadion on ulkopuolelta katsottuna todella kummallisen näköinen, sillä sen valaistu katto aaltoilee suojaten katsojia Välimeren voimakkailta tuulilta. Ranskan EM-kisoissa 2016 Stade Velodromesta tulee Parc de Princesin ohella ensimmäinen stadion, jolla on pelattu kolmessa eri EM-turnauksessa!

Stade Velodromella pelataan EM-kisoissa 2016 kuusi ottelua; neljä alkulohkovaiheessa, yksi neljännesvälierä ja yksi välierä.

Nizza – Stade de Nice

270x200-em-nizzaStade de Nice tunnetaan tavallisesti nimellä Allianz Riviera, mutta EM-kisoissa sponsorinimi vaihtuu Stade de Niceksi. Kyseessä on 36 000 katsojan moderni stadion, jonka suunnittelussa on otettu huomioon ympäristö: stadion kierrättää sadeveden, käyttää tuulta apuna ilmastoinnissa ja hyödyntää aurinkopaneeleita energiantuotantossa. Ympäristönystävän valinta, siis.

Stade de Nicellä pelataan EM-kisoissa 2016 neljä ottelua; kolme alkulohkovaiheessa ja yksi neljännesvälierä.

Pariisi – Stade de France

270x200-em-stadefranceVuoden 1998 MM-kisoja varten rakennettu Stade de France on vuoden 2016 EM-kisojen suurin stadion. Tämän Ranskan kansallisstadionin lehtereille mahtuu 80 000 silmäparia, ja se toimii nykyään Ranskan jalkapallomaajoukkueen kotikenttänä suurimmassa osassa maan otteluista. Ovaalinmuotoisella stadionilla on lähellä kenttää olevat matalat katsomot, ja sen katto näyttää stadionin sisältä katsottuna uhmaavan painovoimaa – niin kevyennäköisesti raskas rakennelma roikkuu ilmassa.

Stade de Francella pelataan EM-kisoissa 2016 seitsemän ottelua; neljä alkulohkovaiheessa, yksi neljännesvälierä, yksi puolivälieräottelu ja finaali.

Pariisi – Parc des Princes

270x200-em-princess1Pienempi Pariisin kahdesta EM-kisastadionista, Parc de Princes, huokuu historiaa. Jo vuonna 1897 avattu 48 000 katsojan stadion on nähnyt vuosien saatossa kaksi MM-turnausta ja kaksi EM-turnausta, joista vuoden 1984 kisoissa Parc de Princesillä juhlittiin finaalin päätteeksi Ranskan Euroopan mestaruutta. Nykyään stadion toimii pääasiassa PSG:n kotikenttänä.

Parc des Princesillä pelataan EM-kisoissa 2016 viisi ottelua; neljä alkulohkovaiheessa ja yksi neljännesvälierä.

Saint-Etienne – Stade Geoffroy Guichard

270x200-em-geoffSaint-Etiennen jalkapallojoukkueen kotikenttänä toimiva Stade Geoffroy Guichard rakennettiin vuonna 1931, ja stadion katsomoihin mahtuu 42 000 ihmistä. Kenttää reunustavat brittityyliset jyrkät katsomot, joista pelin seuraaminen onnistuu varmasti hyvin paikasta riippumatta. Vaikka katsomot ovatkin alunperin olleet toisistaan irrallisia, lisättiin stadionin kapasiteettia aikoinaan kulmakatsomoilla, jotka yhdistävät erilliset katsomorakennelmat toisiinsa.

Stade Geoffroy Guichardilla pelataan EM-kisoissa 2016 neljä ottelua; kolme alkulohkovaiheessa ja yksi neljännesvälierä.

Toulouse – Stadium de Toulouse

270x200-em-touloiseStadium de Toulouse on vuoden 2016 EM-kisojen pienin stadion, sillä sen uumeniin mahtuu vain 33 000 katsojaa. Stadion sijaitsee pienellä saarella keskellä Toulousen kaupungin halki virtaavaa jokea. Vuonna 1937 seuraavan vuoden MM-kisoja varten rakennettua stadionia käytetään yleensä enimmäkseen rugbyotteluissa, mutta EM-kisoissa myös futisfanit pääsevät nauttimaan peleistä tällä perinteisellä areenalla.

Stadium de Toulousella pelataan EM-kisoissa 2016 neljä ottelua; kolme alkulohkovaiheessa ja yksi neljännesvälierä.